8 de juny 2007

Descobreixen al Parc Natural del Montseny, per primer cop a Catalunya, el ratpenat petit de bigotis


Per sorpresa dels investigadors del Museu de Granollers de Ciències Naturals Carles Flaquer i Antoni Arrizabalaga, durant una de les nits d'estudi de les poblacions de ratpenats del Parc Natural del Montseny, l'any passat, van capturar una espècie totalment desconeguda a Catalunya. Abans de ser alliberat, l'individu va ser identificat com un mascle adult de ratpenat petit de bigotis Myotis alcathoe (Helversen i Heler, 2001).

Degut al desconeixement de l'espècie al nostre territori algunes fotografies i mesures de l'animal varen ser enviades a especialistes que han valorat la identificació com a segura.El ratpenat petit de bigotis va ser descobert per primer cop el 2001 i la seva distribució segueix essent un enigma. A Espanya només es tenen dades d'animals capturats a la Rioja, Navarra i al sistema Ibèric septentrional. Tal com indica el seu nom, es caracteritza per ser un animal molt petit. L'exemplar capturat només pesava 4 grams.


A partir de les poques dades que es tenen a Europa s'ha descobert que el ratpenat petit de bigotis és eminentment forestal i per tant necessita boscos ben formats per caçar i arbres vells per refugiar-se. Aquesta fita representa un nou pas endavant per a la preservació de la fauna catalana i demostra la necessitat d'esmerçar esforços en el seu estudi i conservació. Els ratpenats controlen les poblacions d'insectes del nostre entorn, sobretot aquelles més abundants que formen plagues i que representen un àpat fàcil pel ratpenat. Gràcies al suport del Parc Natural del Montseny i de la Diputació de Barcelona que, ininterrompudament, des de l'any 2000 han procurat per conèixer i preservar els ratpenats del Montseny, enguany ja són 20 les espècies de ratpenat citades al Montseny.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No sé........em recorda algú!!!

Anònim ha dit...

Estan bé aquests articles, bé siguin culturals, informatius, de curiossitats o d'interès per tothom....Felicito a qui els escriu. No tot ha de ser per parlar del que fa o el què no fa la Junta o per criticarnos els uns als altres.

Anònim ha dit...

em resulta familiar...a mi també...