7 de maig 2008

Presentació de l’estudi sobre l’aeròdrom de Cardedeu-Vilamajor (1938-1939)


L’historiador David Gesalí presentarà els resultats de l’estudi sobre el camp d’aviació de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor que va estar en funcionament els anys 1938 i 1939.


L'acte tindrà lloc el dijous 8 de maig a les 20.30h al Centre Cultural Cardedeu. Gesalí explicarà els resultats de l’estudi, encarregat pels Ajuntaments de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, i pel qual es va signar un conveni el 17 de maig de 2007. La finalitat del projecte és aconseguir el màxim d’informació i coneixement sobre el tema i valorar les possibilitats de fer-ne difusió mitjançant una publicació, una museografia, la creació de rutes o xarxes de camps d’aviació...


L'AERÒDROM DE CARDEDEU-VILAMAJORÉs una instal·lació d’interès i representa un valuós patrimoni i testimoni de la història més recent de la comarca i del país. El camp d’aviació o aeròdrom de Cardedeu ocupa terrenys dels municipis de Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu avui convertits en terrenys de cultiu. De l’antic aeròdrom es conserven les pistes ara cultivades, les masies que feien funcions de caserna i que encara existeixen avui, així com un mínim de quatre refugis elementals amb capacitat per a 15 persones.


L’aeròdrom de Cardedeu-Vilamajor era un camp d’aviació militar que actuava com a base permanent d’una unitat aèria republicana. A criteri de diferents especialistes representa un d’aquelles rares ocasions en que pràcticament tots els elements del que fou el conjunt d’instal·lacions romanen quasi en un estat verge. Consta, segons s’ha documentat fins la data, de:

▪ el camp o pista d’aterratges▪ un refugi d’Estat Major, amb capacitat per a 200 persones

▪ caseta d’operacions, ara perduda

▪ 2 refugis visibles▪ 1 refugi colgat i recuperable

▪ 1 masia utilitzada com a estat major (Can Gel)

▪ 1 masia utilitzada com allotjament de la tropa

Aquesta iniciativa de recuperació de l’aeròdrom es dóna en el marc general d’estudis i processos de recuperació de la memòria històrica i en concret dels fets i espais testimonials de la Guerra Civil.