26 d’ag. 2009

Robatoris als pagesos...La comunitat de regants del pantà de Vallfornès denuncia els robatoris de panotxes de blat de moro que des de fa un parell de setmanes han començat a patir camps de conreu de municipis com Cardedeu, Cànoves i Samalús, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor i Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera. Els pagesos estimen que els robatoris poden arribar a afectar un 5% de la collita de blat de moro que ells ensitgen per al consum del bestiar. Tot i això, en uns camps l’afectació pot ser superior. Segons els agricultors, després les panotxes es venen en mercats o en restaurants de manera il·legal.
La crisi econòmica pot haver contribuït a l’increment d’aquests furts que en anys anteriors s’havien donat però de forma molt més reduïda.En un primer moment, els robatoris es van començar a detectar per la zona de Cardedeu, on es planta abans. Després s’han anat estenent per altres municipis on hi ha cultius de blat de moro a mesura que les plantes anaven creixent.
Els agricultors afectats afirmen que es tracta de bandes organitzades que arriben amb furgonetes que porten diverses persones que es reparteixen dins dels camps i tallen les panotxes fins a omplir diversos sacs. Els peus de la planta els deixen drets. Quan els tenen plens, la mateixa furgoneta recull les persones i els sacs amb les panotxes tallades i marxen. Alguns pagesos expliquen que, en la majoria de casos, són persones d’origen xinès.
El 9nou