12 de nov. 2009

Boooooommmmbaaaaa!!!

Dos caçadors membres de la colla del senglar de Cànoves i Samalús van localitzar dimarts una granada de mà de la Guerra Civil en un bosc a prop del castanyer de Can Cuc.
Albert Coll, de la Garriga, i Xavier Pericas, de Cànoves, havien sortit per buscar rastres i preparar la batuda que havien de fer l’endemà quan van trobar l’artefacte prop d’un corriol en una zona de vegetació espessa.“Vam veure que tenia el passador posat i que estava rovellada, però en bon estat”, explica Albert Coll. Van decidir agafar la granada i dur-la a l’Ajuntament, des d’on es avisar la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Artificiers de la policia catalana vinguts de Sabadell se la van endur per fer-la explotar de manera controlada.Albert Coll, de 33 anys, que treballa com a tècnic en transport sanitari a la Garriga i amb una llarga experiència com a caçador, admet que agafar la granada i portar-la a l’Ajuntament va comportar un cert risc. “Els Mossos ens van dir que era millor no agafar-la, però pensem que també hauria estat un risc deixar-la allà enmig del bosc amb la possibilitat que se la trobés alguna altra persona”. Diu que no van tenir por, però “sí un cert respecte”.
La granada localitzada a Cànoves i Samalús és de fabricació republicana i és una còpia d’un model belga. Té forma cilíndrica, pesa 600 grams, fa uns vuit centímetres de llarg i quatre d’amplada, és de ferro i està farcida amb uns 45 grams d’explosiu amatol o nitramina. Es va fabricar fins al 1946 amb el nom d’Universal B-3.


El 9nou