28 de des. 2009

S'han descobert uns túnels al castell de Vilamajor gràcies a unes obres
















Les obres d’arranjament dels carrers Brugueres i de l’Església a Sant Pere de Vilamajor han desvetllat un dels aspectes històrico-arqueològics més buscats al nucli antic del Castell de Vilamajor. Tot plegat ha estat per accident, quan a dos quarts d’una d’aquest migdia, una de les màquines retroexcavadores s’ha ensorrat i ha posat al descobert un túnel medieval. Segons tècnics de la Generalitat, les pluges d’aquests dies han estovat el terreny i la dèbil estructura dels murs ha cedit.

Segons la Generalitat, els túnels datarien d’entre els segles XII i XIII quan la Torre Roja, antiga torre d’homenatge del castell que els comte-reis de Barcelona tenien a Vilamajor, es va ampliar amb el tercer pis. Els túnels comunicaven la Torre amb la Rectoria i el castell amb la riera de Vilamajor, travessant la plaça i la baixada de l’església. Els dos túnels, de poc més d’un metre de diàmetre, estan recoberts amb pedra rogenca i es troben en força mal estat i esfondrats en diversos trams, fet que n’impedeix la inspecció sense apuntalar-los, una operació molt costosa, segons els tècnics.

De moment, aquesta opció ha estat descartada i s’ha optat per inventariar-los i tornar-los a tapar abans que plogui més.
Les inspeccions també han trobat rastres de dues sales de l’antic soterrani del castell completament colgades d’enderrocs, terra i pedres, que podrien tenir la funció de celler, masmorra o magatzems. Aquestes sales ja estarien abandonades al segle XIV. La majoria de les sales subterrànies es troben prop de la Torre Roja, en una zona actualment ocupada pel cementiri vell i part de l’actual església.
Abans de tornar a tapar les restes arquitectòniques els tècnics s’han endut mostres de restes de terrissa i elements metàl·lics per estudiar-los a Barcelona.