14 de juny 2010

Activen l'alerta per risc d'inundacions al Vallès Oriental

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) davant la previsió de fortes tempestes a la majoria de comarques catalanes, entre elles el Vallès Oriental. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), els xàfecs poden acumular més de 30 litres per metre quadrat en menys de 20 minuts i anar acompanyats de calamarsa. Això sí, les comarques on les tempestes seran molt probables són les del Pirineu i Pre-pirineu oriental (Berguedà, Garrotxa, Osona i Ripollès). Paral·lelament, el SMC també recorda que alguns municipis catalans es podrien veure afectats per les maniobres de desembassament d'alguns pantans.
El Servei Meteorològic de Catalunya calcula que durant el que resta d'aquest dilluns és molt probable (més del 70 per cent) que hi hagi tempestes intenses (amb quantitats de pluja superiors als 30 litres en 20 minuts) en algunes comarques del Pirineu i Pre-pirineu oriental: Berguedà, Garrotxa, Osona i Ripollès, bàsicament. Les tempestes seran probables (entre el 30 i el 70 per cent) a diverses comarques del centre i nord del país: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Cerdanya, Conca de Barberà, Gironès, Pla de l'Estany, Segarra, Selva, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
L'ACA alerta més de 50 municipis
Cal recordar també que des d'aquesta passada setmana alguns embassaments catalans estan buidant aigua, per la qual cosa des del CECAT s'ha avisat a diversos municipis que es podrien veure afectats per aquesta crescuda dels rius. D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha alertat que l'embassament de Foix continua sobreeixint i, possiblement, continuarà sobreeixint durant les properes hores, per la qual cosa des del CECAT s'ha avisat al municipi de Cubelles. Igualment, l'embassament de la Llosa està sobreeixint i possiblement continuarà sobreeixint durant les properes hores en funció de l'evolució de les seves aportacions. Per aquest motiu, des del CECAT també s'ha avisat als municipis de Sant Llorenç de Morunys, Guixers, Navès i Lladurs.

Paral·lelament, l'embassament de Sant Ponç a partir de dos quarts de nou del vespre d'aquest diumenge ha procedit a fer maniobres ordinàries de desguàs. Els cabals no suposen el desbordament de la llera ni l'afectació a cap servei bàsic, però atès el caràcter inusual dels cabals alliberats, des del CECAT s'ha notificat d'aquesta eventualitat als municipis d'Olius, Riner, Clariana de Cardener, Cardona, Pinós, Navàs, Sant Mateu de Bages, Súria, Callús, Sant Joan de Vilatorrada, Manresa i Castellgalí.

En alerta, tot i que el temps millora
Tot i l'estat d'alerta, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha anunciat que el pla Inuncat es desactivarà a les pròximes hores davant la millora del temps. Tot i així, ha avisat que entre aquest dimarts a la tarda i dimecres al matí es reproduirà la possibilitat de pluges, però seran menys abundants que les d'aquesta tarda.