23 de juny 2010

Notícies sobre el quart cinturó:En marxa abans de les eleccions

Dimarts vinent es posarà en marxa el tram del Quart Cinturó entre Viladecavalls i Terrassa (Vallès Occidental), el primer que s'executa d'aquesta polèmica autovia de circumval·lació de Barcelona. El ministre de Foment, José Blanco, inaugurarà in situ aquest tram i revelarà les previsions sobre l'estudi del traçat que ha d'unir Terrassa amb Granollers. Blanco ho va explicar tot plegat aquest dilluns, en una visita a Barcelona per escenificar l'inici de les obres de construcció de l'estació d'alta velocitat (TAV) de la Sagrera. El ministre va avançar que aprofitarà la visita de dimarts a Catalunya per fer un anunci important: segons apunta El Periódico, Blanco anunciarà que el traçat del Quart Cinturó pel Vallès Oriental estarà definit abans de les eleccions catalanes, que s'han de celebrar al novembre.

La notícia, de produir-se, serà un fet tan esperat com reclamat: la redacció de l'estudi informatiu del traçat que continua sense concretar-se, entre Terrassa i Granollers. Sense anar més lluny, aquest dilluns mateix el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va recordar que el pacte nacional d'infraestructures ja assenyalava que l'estudi s'havia de presentar durant el primer semestre d'aquest any. "Un termini que acaba la setmana que ve", va sentenciar Valls, que va insistir que la creació del Quart Cinturó és un tema estratègic per sortir de la crisi.

I segons El Periódico, Blanco anunciarà que l'estudi informatiu es farà. No que està fet, sinó que ho estarà aviat. Algunes fonts citades pel diari apunten que el document veurà la llum abans de les eleccions catalanes que, si res estrany no passa abans, se celebraran al novembre. Si és així, el Parlament es dissoldrà a principis d'octubre, un termini força curt perquè la Generalitat tingui temps de presentar les al·legacions amb les quatre alternatives que estudia.

Quatre possibles traçats sobre la taula
Vint-i-cinc anys després de dibuixar-lo per primera vegada al pla de carreteres de 1985, el Quart Cinturó -que ara la Generalitat anomena Ronda del Vallès o B-40- s'ha convertit en símbol de les dificultats polítiques per tirar endavant grans infraestructures -Esquerra i Iniciativa s'oposen a una via ràpida que reivindiquen els agents econòmics i socials. De fet, el flamant Pla Territorial Metropolità de Barcelona deixa en mans de l'Estat el traçat definitiu del Quart Cinturó. En concret, s'estableix que el recorregut haurà de ser resolt entre les diferents alternatives a través de l'estudi informatiu que l'administració de l'Estat realitzi, en principi, abans de les eleccions catalanes; la via està inclosa en el nou pla en els mateixos termes que al Pacte Nacional d'Infraestructures.

I d'alternatives n'hi ha quatre. La primera, una autovia de gran capacitat entre Hostalric i Vilafranca del Penedès, que era el projecte inicial del ministeri de Foment, està descartada per l'alt impacte ambiental que provocaria en zones protegides com el Montseny o Sant Llorenç de Munt. Les tres alternatives restants són les que acaparen ara mateix la discussió. Hi ha dues alternatives que s'acosten molt a les trames urbanes de Sabadell i Granollers; es tracta de les dues opcions preferides per ERC i ICV, que obligarien a fer una carretera de baixa capacitat dissenyada només per a trànsits de curt recorregut. S'ha proposat fins i tot que aquesta carretera, que tindria dos carrils en cada sentit, estigués tallada per rotondes.