Els dos primers trams del Quart Cinturó (B-40), que connecten Abrera amb Olesa de Montserrat i Terrassa amb Viladecavalls, es van obrir a la circulació de vehicles aquest dimarts; tenen una longitud de set quilòmetres. El ministre de Foment, José Blanco, va reafirmar el compromís del govern espanyol amb l'execució d'aquesta via i va assegurar que el proper mes de juliol es sotmetrà a informació pública l'estudi informatiu del tram que ha d'unir les ciutats de Terrassa i Granollers. Blanco va prometre que el traçat que trepitjarà el Vallès Oriental, i que ha d'estar definit abans del novembre, "serà consensuat amb la Generalitat" i que intentaran "que s'ajusti a les inquietuds de cada municipi".
Blanco va destacar des de Terrassa que el Quart Cinturó "és una franja clau pel territori", que permetrà la connexió amb vies importants pel país com l'AP-7. "Seguirem donant passos per completar la seva execució", va afirmar el ministre, que va anunciar que el proper mes de juliol es sotmetrà a informació pública l'estudi del polèmic tram Terrassa-Granollers. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va avançar que el document proposarà "més d'un traçat i fins i tot, potser, més de dos", sobre les quatre ratlles dibuixades al pla territorial metropolità de Barcelona.
Quatre possibles traçats sobre la taula
El flamant Pla Territorial Metropolità de Barcelona deixa en mans de l'Estat el traçat definitiu del Quart Cinturó. En concret, s'estableix que el recorregut haurà de ser resolt entre les diferents alternatives a través de l'estudi informatiu que l'administració de l'Estat realitzi. I d'alternatives, efectivament, n'hi ha quatre. La primera, una autovia de gran capacitat entre Hostalric i Vilafranca del Penedès, que era el projecte inicial del ministeri de Foment, està descartada per l'alt impacte ambiental que provocaria en zones protegides com el Montseny o Sant Llorenç de Munt. Les tres alternatives restants són les que acaparen ara mateix la discussió. Hi ha dues alternatives que s'acosten molt a les trames urbanes de Sabadell i Granollers; es tracta de les dues opcions preferides per ERC i ICV, que obligarien a fer una carretera de baixa capacitat dissenyada només per a trànsits de curt recorregut. S'ha proposat fins i tot que aquesta carretera, que tindria dos carrils per sentit, estigués tallada per rotondes.
Els opositors exigeixen un estudi ambiental
La Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC), que aglutina 279 entitats que s'oposen a la construcció de la via, va alertar dimarts a través d'un comunicat que "el ministeri no pot ara per ara aprovar l'estudi informatiu sense abans haver seguit una tramitació ambiental prescriptiva, que comporta presentar un estudi ambiental preliminar". Sense aquest tràmit, sostenen, seria impossible aprovar la tramitació del traçat entre Terrassa i Granollers. La CCQC creu també que "les dificultats en la construcció del tram central demostren l'elevat cost ambiental i econòmic de la infraestructura ja que travessa una orografia complicada i d'elevat interès ambiental".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada