1 d’ag. 2010

El quart cinturó a sobre de la taulaLa polèmica està servida. El ministeri de Foment no ha escoltat ni les propostes del tripartit sobre el Quart Cinturó ni les veus de la comarca que s'oposen a la futura via, i ha dibuixat l'anomenada Ronda del Vallès com una autovia per la qual es podrà circular a 100 quilòmetres per hora. Foment ha posat aquest divendres a informació pública -surt publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE)- els 34,7 quilòmetres del Quart Cinturó que uniran Terrassa amb Granollers, i aclareix que vol que segueixin el model dels trams inaugurats recentment entre Abrera i Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) i entre Viladecavalls i Terrassa (Vallès Occidental); és a dir, una calçada d'entre dos i tres carrils per sentit. Una autovia que trepitjarà 11 municipis del Vallès Oriental.
Amb aquest projecte, que costarà 387 milions d'euros, Foment pretén que l'autovia canalitzi el tràfic de llarg recorregut entre Abrera i Granollers, "descongestionant l'eix AP-7 i B-30 entre el Papiol i Mollet". Segons el ministeri, aquesta actuació "millorarà considerablement l'accessibilitat i la intercomunicació entre els municipis del Vallès". L'alternativa proposada és l'anomenada 13, que compta amb una longitud de 34,7 quilòmetres, dinou viaductes (que sumaran més de 3.500 metres), set falsos túnels (més de 2.000 metres), dos túnels naturals, 23 passos superiores i 35 passos inferiors.

Denuncien que Foment intenta evitar la participació
El BOE d'aquest divendres dóna el tret de sortida a un estudi informatiu llargament esperat, tenint en compte que la seva redacció es va adjudicar el desembre del 2003 i s'hauria d'haver acabat el març del 2005. I segons consta en la documentació, només hi ha 30 dies hàbils per presentar-hi al·legacions. Per tant, que s'hagi presentat just el dia abans de les vacances d'estiu ha aixecat les protestes de partits i associacions que s'oposen a la via. La Campanya Contra el Quart Cinturó denuncia que la publicació de l'estudi a les portes del mes d'agost "evidencia l'afany electoralista del PSC-PSOE i boicoteja la participació ciutadana". L'associació també alerta que aquesta publicació s'ha fet "trampejant la tramitació ambiental del projecte, tot infringint les garanties bàsiques del joc democràtic".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha lamentat que l'anunci de Foment a les portes del mes d'agost no fomenta la participació pública, ans al contrari, i més "tenint en compte que es tracta del tram de carretera més discutit i debatut els darrers anys". Simó adverteix que "el tràmit ambiental previ a la publicació de l'estudi informatiu no presenta les garanties necessàries". Segons ICV del Vallès Oriental, publicar un document d'aquest tipus el 29 de juliol sembla fet a propòsit "per evitar que la societat civil del territori participi presentant al·legacions al projecte". I és que la publicació de l'estudi a les portes de l'agost situa el calendari amb el límit a començaments de setembre, cosa que dificultarà enormement la feina d'ajuntaments, associacions proteccionistes i particulars.

El traçat trepitja onze municipis
El traçat que defensa Foment s'allunya molt dels grans nuclis urbans trepitja boscos i camps de conreu d'onze municipis del Vallès Oriental: Caldes de Montbui, Lliça d'Amunt, Santa Eulalia de Ronçana, Bigues i Riells, l'Ametllla del Vallès, Canovelles, la Garriga, Granollers, les Franqueses del Vallès, la Roca i Cardedeu.