17 de set. 2010

El Vallès promociona el seu tomàquet autòcton amb una fira agrícola


ACN
El tomàquet del Vallès es promociona des d'aquest dissabte amb una fira que se celebra a Santa Eulàlia de Ronçana. És la primera edició d'una fira, que es reprendrà el dia 25, i que té com a objectiu donar a conèixer el procés de recuperació de dotze varietats considerades autòctones del Vallès.
L'horta del Vallès està de festa aquest cap de setmana amb la primera fira dedicada a un dels seus productes més preuats, el tomàquet. Es tracta d'una varietat produïda a diferents municipis de les del Vallès Occidental i l'Oriental i que aquest any celebra la seva primera trobada agrícola per promocionar-la, coincidint amb l'època on més s'intensifica el seu sabor. La fira es celebra a Santa Eulàlia de Ronçana aquest dissabte, i tornarà a repetir-se el dia 25. La previsió és que una desena de productors de la zona participin en aquesta trobada que també comptarà amb conferències, sessions de cuina i tallers diversos.

Sota el lema 'al setembre el tomàquet té olor i té gust' la fira neix amb l'objectiu de reivindicar el valor del tomàquet d'aquest territori, a més a més de donar a conèixer el procés de recuperació i conreu de les dotze varietats que, concretament, són autòctones dels municipis de Santa Eulàlia de Ronçana, Cardedeu, la Garriga, Bigues i Riells, l’Ametlla del Vallès, Rubí, Castellar del Vallès i Vacarisses.

Segons ha explicat la responsable d'aquest projecte, Carme Garrido, el que es pretén és aconseguir que la cadena curta del productes alimentari cada vegada sigui més ampla: 'Volem que la gent apreciï el que és el tomàquet de proximitat i les diferents varietats que hi ha al Vallès', ha comentat Garrido que afirma que alhora pretenen 'animar els productors a que puguin plantar aquest producte per incentivar el seu cultiu que s'estava perdent'.

Garrido ha assenyalat que una de les activitats més destacades consistirà en visites guiades a l'Hort de l'Espelt, un espai creat expressament per aquesta ocasió amb prop de 400 tomaqueres: 'És l'hort on el cuiner vallesà Josep Sabatés, més conegut com a 'Pep Salsetes', ha cultivat el tomàquet del Vallès Oriental'.

A banda d'això el cuiner oferirà diversos tastets perquè els visitants puguin conèixer les diferents textures i tipologies de tomàquet que es conreen i l'Àvia Remei, una convidada de luxe especialista en el món de la cuina, donarà les claus d'algunes de les receptes més populars.

També es duran a terme tallers pràctics, tastos de tomàquets, conferències, i hi haurà parades on es podran comprar els productes. 'Vindran una desena de productors de la zona del Vallès i el Maresme a vendre els seus productes', comenta Garrido.

'El tomàquet és un dels productes que més s'aprecien durant la temporada i que durant la resta de l'any perd el gust', comenta la responsable d'aquesta fira que destaca la importància de consumir 'els productes de temporada i també els aliments de proximitat que són de més qualitat'.

La I Fira del Tomàquet del Vallès es celebrarà aquest dissabte i el dia 25 de setembre a Santa Eulàlia de Ronçana al Centre Cívic i Cultural la Fàbrica .

El Consell Comarcal del Vallès Oriental organitza aquesta fira amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana en el marc del projecte europeu Rurubal.

Publicat al 9nou