7 de set. 2010

ICV considera il-legal el projecte del quart cinturó

En roda de premsa, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, l'exconseller Salvador Milà i els presidents d'ICV del Vallès Occidental i Oriental, Xavier Boix i Jordi Garriga, van explicar els motius que justifiquen les al·legacions que el partit presentarà contra la resolució del Ministeri de Foment sobre el Quart Cinturó. Milà va subratllar que el nou pla territorial parla d'una "solució integral de mobilitat de la segona corona a partir d'un pla de mobilitat que ha d'incorporar infraestructures ferroviàries, viàries i transport públic, parlant específicament d'una Ronda del Vallès". "No és un canvi de nom del Quart Cinturó, potser al Ministeri ho ha entès així o hi ha gent que ho ha venut així", va apuntar. En canvi, el que proposa el Ministeri, va dir, no es correspon amb aquest model aprovat pel govern català.

Reclama una nova avaluació ambiental
Milà va subratllar que s'ha de fer l'avaluació ambiental tenint en compte "elements tan substantius com un nou planejament territorial i per l'existència de nous espais protegits", que s'integren en la Xarxa Natura 2000. Tot això, al seu parer, requereix una nova avaluació, però també canviar el concepte de via que planteja el govern espanyol.

A més, ICV ha detectat defectes de forma. La resolució de la Direcció General de Carreteres s'ha adoptat malgrat que han passat més de cinc anys des que es va sotmetre a consulta prèvia l'estudi d'alternatives i la determinació de l'abast i contingut de l'evolució ambiental a què s'havia de sotmetre el projecte, quan la Llei d'Impacte Ambiental parla de dos anys com a màxim. ICV també ha remarcat que l'informe de Foment fins i tot dóna per suposat quin serà el resultat de l'avaluació ambiental prèvia, anticipant-se així al procediment administratiu marcat per la llei.

Demana la compareixença de Blanco al Congrés
Segons Herrera, la resolució de Foment és "nul·la" perquè no respecta els plans aprovats pel govern català, però també perquè "el que fa és tirar pel dret sense entendre que Catalunya ha decidit protegir nou territori i apostar per un model que serveixi per connectar el Vallès i no perquè els camions que vénen d'Algesires passin més ràpid cap a la Jonquera". ICV demanarà la compareixença del ministre de Foment, José Blanco, i de la titular de Medi Ambient, Elena Espinosa, al Congrés.

Si el Ministeri no rectifica, ICV es reserva el dret d'anar a la justícia, però també proposa una alternativa que acabaria amb tots aquests problemes: el traspàs de la titularitat de la via i dels recursos perquè sigui la Generalitat qui faci el Quart Cinturó, com ja va succeir amb la N-II al Maresme. Milà ha remarcat que les diferents forces polítiques hauran de definir si estan per aquesta opció ara que parlen de dret a decidir.

Publicat per Aravallès.cat