24 de febr. 2011

15 consells per estalviar electricitat a les cases pungoleres

Us hem recopilat una sèrie de trucs perquè a poc a poc reduïu aquest kilowatt tan mal fa a la nostra cartera:

- Apaga tot el que no estiguis utilitzant
Acostuma't a apagar els llums si surts de les habitacions.

- Utilitza electrodomèstics de classe A
Si els teus electrodomèstics són antics et sortirà a compte pagar per uns nous de classe A. Per exemple un rentavaixelles de classe A, gasta menys aigua de la que gastaries fregant. Una nevera és l'electrodomèstic que més electricitat consumeix (en general el 40 - 50% d'una casa). Pel que és molt important que sigui de classe A.

- La nevera
Cada cert temps descongélala i neteja'l "sencera". Sobretot les zones amb gel o gebre i les barres condensadores de darrere. La brutícia i el gel fan que treballi més.
És important que tingui sortida de ventilació per la calor de la part de darrere.
Dins d'ella has de deixar les parets lliures perquè circuli l'aire i refredi millor.
I a més no fiquis menjar calent recent acabada de fer. La obligues a treballar més. Tampoc la obris i tanquis contínuament.

- El forn
Tracta d'utilitzar millor el microones, consumeix menys. I si l'has d'utilitzar, cuina diversos plats alhora.
No hi fiquis tampoc menjar fred o congelat a preparar al forn, deixa que agafi una temperatura ambient abans. Es pot fer fàcilment si planifiques al menú de la setmana.

- Fes la bugada a la rentadora sempre omplint fins a dalt.
A més utilitza programes curts i si als veïns no els molesta utilitza-de nit, ja que el preu de l'electricitat a aquestes hores és una mica menor ...
Si pots fer les colades seguides millor. T'estalvies que el bombo ja està calenta. La qual cosa millora l'eficiència. D'altra banda tracta de no utilitzar programes d'assecat. I deixa que el Sol faci la seva feina.

- Rentaplats
Igual que la rentadora utilitza'l ple. D'aquesta manera l'utilitzaràs menys vegades.

- Utilitza bombetes de baix consum.
Són més cares però duren molt més i consumeixen molt menys, anem que surten molt més compte si pensem a llarg termini. El seu sistema d'encesa és similar al fluorescent de manera que si vas a sortir i entrar d'una habitació en un període de 2 - 3 minuts no les apaguis ja que s'estarien desgastant una mica més ràpid del que haurien. L'encesa i apagada ràpid és el que més els escurça la vida.
Un altre punt interessant és la potència d'aquestes. En habitacions que no necessitin molta llum posa-hi bombetes de baix consum de menys potència.

- Si tens cuina elèctrica apaga abans d'acabar de preparar el plat
Si estàs cuinant a foc lent i et queda poc temps de cocció (uns 5 minuts) utilitza la calor que desprenen els fogons elèctrics però en apagat.

- A l'hivern posa la calefacció a 20 graus.
Mai passis dels 22 graus al termòstat. I si pots abriga't i prescindeix de la calefacció a casa llevat que ho trobis molt molest. Utilitza un programador de termòstat perquè la s'apagui automàticament una hora abans que et vagis a dormir.

- L'Aire Acondicionat
Un altre dels grans consumidors. Si pots refrescar la casa baixant les persianes en hores de ple sol, posant cortines, obrint finestres, etc. millor.
Si no posa l'aire a 25 graus de mitjana i mai baixis dels 22 º. Quan ho facis servir mantingues tancades les finestres i portes i no l'utilitzis en habitacions buides. També és important netejar el filtre de pols perquè si aquest està brut li costarà més refredar, a més que és per salubritat.

- El sol
A l'estiu no deixis que la llum dongui directament en els mobles que tinguis o en l'aparell d'aire acondicionat. Augmenta la calor. I en el cas de l'aire fa que no funcioni òptimament.

- No deixis els electrodomèstics en stand by.
Consumeixen un 10% del consum potencial de l'aparell. Compra endolls amb botó per desconnectar i posa'ls en off quan no els utilitzis.

- Escalfadors elèctrics
Desendolla'l a la nit. Si et banyes o rentes les dents no deixis córrer l'aigua calenta si no la fas servir en aquest moment. També és important no donar el màxim de calor al regulador. Com menys calenta menys despesa elèctrica.

- Programa les tasques domèstiques en hores diürnes
D'aquesta manera no hauràs d'utilitzar bombetes innecessàriament. Ordenar l'habitació, fer reparacions, etc.

- La planxa
La planxa consumeix gran quantitat d'electricitat. Que l'hi diguin sobretot a les famílies nombroses. Hi ha certs tipus de roba que no cal planxar. Mocadors, samarretes interiors, etc. T'estalviaràs temps al costat del trasto calent, suors i consum elèctric.1 comentari:

Anònim ha dit...

Molts bons cosells!!! (: