9 de febr. 2011

Estudis del Centre Forestal alerten del risc de desaparició del tritó del Montseny

El tritó del Montseny es troba entre les espècies d'amfibis que podrien desaparèixer durant aquest segle si es mantenen les condicions actuals, segons alerta un estudi del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. El tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) és una espècie descoberta a finals del 2005 i és l'única endèmica dels Països Catalans juntament amb el ferreret de Mallorca, la sargantana pallaresa, la sargantana de les Pitiüses, la sargantana balear i la baldriga balear.

A més, el tritó és un indicador de la qualitat ecològica de les aigües del Parc Natural del Montseny ja que es tracta d'un amfibi que necessita aigües fredes, netes i ben oxigenades. Es calcula que hi ha uns 1.500 exemplars en una extensió d'uns 40 quilòmetres quadrats, amb un futur incert i fràgil, que necessiten de mesures de protecció.

L'informe indica que, junt amb el tritó del Montseny, un terç dels amfibis i rèptils que habiten a la Península poden desaparèixer al llarg d'aquest segle. A més, el 55 per cent d'aquestes espècies veuran reduïda progressivament a la meitat la seva àrea de distribució, fruit de la degradació dels hàbitats, les malalties emergents, les espècies invasores i en especial de l'escalfament global.Publicat a l'Actualitat del Baix Montseny