2 de set. 2011

Una web i xarxes socials com calen pels nostres ajuntaments ...... JA TOCA!!

Quan fem una visita a les webs de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor, ens podem adonar que els nostres consistoris no s'estan treballant d'acord a les noves tecnologies i els nous vectors de comunicació. Cal que els regidors i regidores de Comunicació dels ajuntament, comencin a treballar amb criteri contemporani, i fiquin les bateries a carregar, perquè tenen molta feina endarrerida.

Un exemple evident de les manacances actuals,  el podeu trobar en el fet que cap dels ajuntament té un perfil de Twitter ni de Facebook obert i representatiu, amb capacitat de resposta i informació reiterada, i els seus regidors de govern (no tots però sí la majoria), amb prou feines es deixen veure per la xarxa, obrint-se i aproximant-se a la gent a la qual representen i els han votat. Pot ser que alguns ho deixin tot en mans de programador, pensant que encara les coses funcionen així, i no volen veure o creure, que amagar-se demostra poca sinceritat de cara els seus votants i veïns. Són els nostres representants i ha d'estar accessibles a tothom i per totes les vies, i demostrar per qualsevol perspectiva que treballen dia a dia per ells i els mantenen informats.


Les dos webs municipals són molt pobres i poc atractives, desactualitzades i amb poques publicacions amb periodicitats molt allargades en el temps. Es nota que es van deixant en mans de personal informàtic que no sap generar contingut de forma constant, i que treballa , per comoditat, amb plantilles estàndaritzades, que omplen amb el que cada mes algú els fa arribar.

En l'era de la informació, ja ho diu la paraula, cal informar a la gent, de forma constant, pautada i actualitzada, per generar confiança i transparència. Cal donar instruments interactius i àgils per realitzar tràmits (instàncies, comunicats, correus), i per transmetre de forma clara, i amb una fàcil usabilitat.....que certament, ara per ara, brilla per la seva absència. Tenir que anar al edifici consistorial a entregar una instància és ridícul en els temps que corren (un simple formulari digital). I encara més ridícul, fer anar a la policia a entregar certificats, podent-se enviar-se mails amb certificat de recepció (diners i temps en seguretat llençats, i que amb els robatoris actuals són evidentment necessaris)

Un ajuntament ha de fer microblogging amb agenda i notícies, com fa l'Ajuntament de Vilassar de Mar, buscant la implicacio dels més joves. Per tant els regidors de cultura també juguen un paper fonamental.

Amb les urbanitzacions, com les nostres, cal facilitar la comunicació, informació i tràmits, degut a la dificultat de les distàncies, i per això les webs actualitzades i amb formularis (no pdf penjats de qualsevol manera), es converteixen en un isntrument esencial.

Cal, doncs, gent jove (becaris o voluntaris) que vulgui desenvolupar un projecte i mantindre'l de forma adaptada als temps que corren. un ajuntament sense reds socials ja no és d'aquests temps, i demostra tancament.

Un exemple de tot el contrari es la web de l'Ajuntament de Cardedeu, amb un Facebook i Twitter actius, vídeos, i una web que ha millorat molt ens els últims anys. Una agenda actualitzada i un format visual atractiu.

2 comentaris:

Anna Puig ha dit...

Interessant apunt, que voldria ampliar.

Val a dir, ja que el cites, que l'Ajuntament de Vilassar de Mar, potser el millor exemple a seguir a casa nostra, va ser el primer en disposar de perfil al Facebook (novembre 2007) ( http://www.facebook.com/group.php?gid=6411902575 ) i perfil a Twitter (Abril 2009) ( http://twitter.com/VilassardeMar ).

A més, aquest canal a Twitter ha estat finalista enguany als Shorty Awards (oscars de Twitter), dins la categoria de Govern, just per darrera del canal oficial del president Barack Obama! ( http://shortyawards.com/category/government ).

Bona feina doncs d'aquest ajuntament del Maresme, que s'ha convertit en el referent a seguir.

Anna

Pungoles Opina ha dit...

Gràcies per la info i aclariment, Anna!!