27 de gen. 2012

L'exposició La farmàcia Balvey inaugura nova museografia


La inauguració es farà el diumenge 29 de gener, a les 13 h, a la segona planta del Museu.
En el mateix acte, es presentarà el mòdul multisensorial "La mirada tàctil", patrocinat per la Diputació de Barcelona, així com una mostra d'estris i aparells de laboratori del fons Balvey i de la Fundació Concòrdia Farmacèutica.

L'element més singular del Museu és l'antiga farmàcia rural de la nissaga Balvey, la primera referència de la qual data d'abans de 1660, i està formada pel mobiliari original de 1780, en el que s'hi conserven més de 200 pots de farmàcia del 1827. Amb la nova museografia, es vol donar a conèixer la nissaga Balvey a partir dels espais de l'habitatge del farmacèutic i d'objectes quotidians de la família. Uns espais que segueixen la normativa que obligava que l'habitatge del farmacèutic disposés de dormitori, d'oratori, de rebotiga, de laboratori i la pròpia farmàcia.

En aquesta renovació museogràfica, s'ha incorporat una locució en català, castellà, francès i anglès que ajuden al visitant a completar la visita. El recorregut museístic es complementa amb un jardí botànic dedicat a les plantes remeieres amb espècimens d'aprofitament medicinal. Coincidint amb aquesta inauguració, es presentarà el mòdul multisensorial "La mirada tàctil", un projecte per apropar els museus locals i els seus continguts a tots els usuaris, especialment adaptats per a aquells visitants que tenen algun tipus de discapacitat sensorial i mobilitat reduïda. Aquet mòdul està impulsat per la Diputació de Barcelona a través de l'Àrea de Coneixement i Noves tecnologies a la Xarxa de Museus Locals, i compta amb l'assessorament del Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona.

A més, a la sala prèvia a l'exposició de la Farmàcia Balvey s'hi mostren eines i màquines que s'usaven als laboratoris farmacèutics i que intervenien en la preparació dels medicaments i les fórmules magistrals.