26 de set. 2012

Els veïns rebutgen les expropiacions de la millora de la carretera de Cànoves


La majoria dels propietaris de cases i camps de conreu afectats per les obres d’ampliació de la carretera de Cardedeu a Cànoves no han acceptat les expropiacions que els ha ofert la Diputació, que consideren que són massa baixes.
El no dels veïns obligarà el jurat d’expropiació a fixar el preu final en un procés que es pot allargar entre dos i quatre mesos més a partir d’aquest setembre, i afectarà l’inici de les obres. Les expropiacions afecten unes 120 finques, segons les dades dels afectats. Els veïns demanaven el doble del que els ofereix la Diputació. “Paguen la meitat del preu que pagava l’Adif per les expropiacions del tren d’alta velocitat. També paguen molt menys del que va pagar la mateixa Diputació fa uns anys per millorar una cruïlla a la carretera de Llinars a la Garriga”, assegura Joan Felip, tècnic representant dels veïns. Les discrepàncies en el preu afecten tant les expropiacions permanents que afecten camps, boscos o patis de cases com les ocupacions temporals de terrenys derivades de les necessitats de l’obra.
El litigi s’allarga des de la primavera de l’any passat quan els afectats van rebre les actes prèvies d’expropiació. Mig any després, van requerir als afectats la seva valoració sobre les franges, que van presentar a finals de 2011. La Diputació no els va respondre fins aquest juliol i ho va fer amb unes valoracions molt semblants a les primeres. “En alguns casos, fins i tot, són més baixes del que havien explicat”, diu Felip. Per exemple, paguen uns 4,5 euros per metre quadrat per camps de regadiu quan l’Adif n’havia pagat 12 per terrenys similars. Els afectats demanen entre 15 i 18 euros. Per boscos, ofereixen 1 euro per metre quadrat, tres vegades menys del que es va pagar a les zones afectades pel TAV.
L’assessor dels veïns lamenta que “han passat set mesos sense tenir cap resposta de la Diputació” i que aquesta ha arribat a finals de juliol. “Ens donaven deu dies per respondre amb l’agost a sobre i quan tothom està de vacances”. “La Diputació treballa d’una manera que no ens agrada”, assegura Felip.
D’altra banda, els veïns demanen a la Diputació que la més que possible rebaixa del preu de l’obra que aconseguirà per la situació actual de crisi econòmica, s’inverteixi en altres millores no previstes a la mateixa carretera i al seu entorn. Aquesta via està considerada una de les més perilloses de la comarca, segons els estudis del RACC.


Informació treta del 9nou