20 d’oct. 2013

Cardedeu estrena un itinerari per les cases de pagès del centre

Publicat al 9nou

El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu ha estrenat un nou itinerari per les cases de pagès del municipi, que encara avui es conserven al centre de la vila.
L’itinerari, que es va presentar dins les Jornades Europees del Patrimoni, es pot fer en unes dues hores i mitja, i permetrà, a les persones que el facin, conèixer el Cardedeu des de l’època romana fins a l’actualitat.

El punt de partida del recorregut és el Museu, per conèixer la vil·la romana del Pla de les Parets, i continua per la plaça de Sant Joan amb la Casa Llibre, la Rectoria, el molí Diumer, el Mas Pla, la masia de Can Puig de la casa nova, el Mas Batlle Torrent, Can Serra i, finalment, la Masia Llibre, actualment convertida en un restaurant.

Amb l’itinerari Cases de pagès es pot conèixer la història i l’evolució d’aquest tipus de construccions pròpies de les zones agràries del país. És una manera diferent de passejar pels carrers de la vila i descobrir la singularitat del seu patrimoni arquitectònic.

L’itinerari ha nascut a partir de la publicació homònima reeditada a principis d’aquest any pel Museu i l’Ajuntament de Cardedeu. El llibre, amb textos de Pere Comas i Duran i il·lustracions de Josep Castells i Pubill, és un recull de les masies més representatives del patrimoni arquitectònic de Cardedeu i rodalies, algunes de les quals avui ja desaparegudes. La primera edició és de 1982. Els seus autors van voler deixar testimoni del patrimoni històric de la vila abans de la seva desaparició pel pas del temps i l’abandonament que patien algunes d’aquestes masies.

Can Diumer