22 d’ag. 2014

Memòries de Les Pungoles Cap.1 : Breus apunts històrics de Les Pungoles

Segons hem pogut extreure d'una publicació del Historiador Pere Balañà i Abadia, Les Pungoles és de les primeres urbanitzacions que van aparèixer els anys 60, com a consequència de l'augment del nivell de vida d'aquella dècada, quan allò dels sis-cents, a la part dreta de l'actual carretera BV 5108 (amb entrada ara ben senyalitzada en la rotonda corresponent).

Podem dir que la història de Les Pungoles i el seu nom és quasi mil.lenària. Segons les investigacions del Historiador Pere Balañà i Abadia, els seus començaments es remonten al 1904 quan el Sr. Alemany, un antic alcalde de Blanes, i les seves germanes van comprar una terreny anomenat La Pungola que pertenyia a Can Pungol, una de les propietats més extenses de Sant Antoni de Vilamajor encara existent en aquests dies (veure imatges). Un cop talat el bosc, la feina de masovers la va iniciar un tal Caselles de Vilamajor, i la van proseguir la família Costa (que van tenir dos fills, nen i nena), i també els Jané ocupant-se dels conreus de regadiu des del 1953 fins el 1967. Més endevant la seva vinculació amb Les Pungoles va ser l'administració del restaurant que va ser inagurat el 1967 i que van gestionar del 1974-78, i també a partir del 1980 fins a mitjans dels 90.

Després de la mort de les germanes Alemany al 1958 i 1964, al ser els tres germans solters, la parcel.la va pasar a ser propietat del Dr. Solé Selvas de Barcelona, qui la va vendre al Sr. Vendrell, el veritable promotor de l'actual urbanització de Les Pungoles, que va fer realitat el que ara coneixem i gaudim. Després anirien arribant els primers propietaris i famílies que es van implicar en la vida pungolera, i que intentarem anar recordant en propers articles

El nom de Les Pungoles, vindria originalment del Mas que estaba inclós en la parcel.la on s'ubica l'actual urbanització. Segons diverses investigacions per varies vies del Sr. Balañà , el nom del Mas Les Pungoles vindria per l'original Can Pungol, propietari inicial de la parcel.la. Aquest nom "Pungol" es pot pensar que s'origina  pel fet  que sempre hagi crescut de forma silvestre el "poniol" (planta per infusions) en els camps humits de l'entorn pungolero. Si anem  més enrere en el temps, l'orígen del nom "Pungol" podria vindre de noms de personatges com Melchior Punjol ( a Sant Pere de Vilamajor) o Arcís Pongoll (a Cardedeu) al voltant del 1553, durant el fogatjament fet en aquell any. Finalment, segons estudis del feudalisme, també es pot concloure que l'orígen de "Pungol" s'enllaça amb el del propietari Ponç Guadall documentat al 1204.

Entrada a Can Pungol
Així doncs, que Les Pungoles té història, ningú ho pot dubtar.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona recerca ! Molt interessant

Unknown ha dit...

Hola: Soy MANEL GARRIDO.Estamos en las Pungoles desde 1970 y continuamos.Ha sido la mejor inversión de mi vida.No económica.Si en satisfacciones.En los primeros 30 años fuí una persona muy activa,formando parte de bastantes Juntas y asumiendo algunas responsabilidades.Todo me parecía poco para la Urbanización.
He hecho grandes amigos.Por desgracia bastantes han marchado.Este espíritu "pungolero" lo han mamado mis hijos.Me gusta oirlos hablar de sus aventuras en los primeros tiempos de la Urbanización.Continuan viniendo a Les Pungoles,ahora ya con sus hijos,mis nietos.Os felicito por la iniciativa de publicar la historia de Les Pungoles.Este primer articulo que publicais,salió en el BUTLLETI PUNGOLERO,siendo yo responsable del mismo.Me ha hecho ilusión la iniciativa.Vuelvo a repetir FELICIDADES.

MANEL GARRIDO
08/2014

Pungoles-opina ha dit...

Gracias por el comentario Manel....un saludo.